Tuesday, March 9, 2010

Gepard (Acinonyx)



Väliselt meenutab gepard pigem koera kui kassi, olles hästi kohastunud kiireks jooksuks. Gepard kuulub iseseisvasse alamsugukonda. Ta on võrdlemisi suur: tüvepikkus umbes 130 cm, saba 75 cm. Kere on teiste kaslastega võrreldes lühem, jalad aga pikad, peened ja saledad, ent tugevad. Küünised pole sissetõmmatavad. Saba on pikk, peenike ja ühtlaselt karvadega kaetud. Pea on väike, karv lühike ja hõre. Turjal madal lakk. Üldvärvus on liivakarva kollane. Peaaegu kogu keha on tihedalt kaetud väikeste mustade laikudega. Täiskasvanud loomale aitab päevas 4 kg lihast.
Gepard hoiab enda käes maailma kõige kiirema jooksja rekordit. Gepardi küünised võimaldavad kiirendusel väga hästi maaga haakuda. Ta jookseb lühikesi vahemaid kiirusega kuni 120 km/h. Sellist kiirust suudab ta hoida kuni 500 m. Seejärel peab ta puhkama. 72 km tunnikiiruse võib ta saavutada vaid 2 sekundiga.
Tema väga elastsed luud ja paindlik keha võimaldavad teha kuni 7 meetriseid hüppeid. See loom elab Aafrikas, Iraagis ja Iraanis. Ta elab lagendikel - metsas ei saakski ju kiiresti joosta.
Tema toidu hulka kuuluvad antiloobid, metskitsed, jaanalinnud jne. Gepardil on hea nägemine. Saaki püüab ta peamiselt päeval. Saaki jälitab gepard 200-300 meetrit. Antiloop võib pääseda ainult sel juhul, kui ta märkab gepardit kaugelt.


Gepard jahil
">



Kätlin.

No comments:

Post a Comment